Parvati

Parvati és la consort de Shiva.

El seu nom prové de ser la filla de les muntanyes (parvatha) i també perquè Prakriti ocupa la meitat (parva) de l’univers mentre que l’altra meitat és ocupada per Shiva en el seu aspecte com Iswara o Purusha. És coneguda amb molts noms i venerada per molts com a consort de Shiva i també de forma independent com la Deessa Mare. No trobem cap referència directa a ella al Rigveda, però al Kenopanishad se l’esmenta com Uma Haimavathi, la filla d’Himavat, que declara als déus la grandesa de Brahman.

Segons la mitologia hindú, Parvati era Dakshayani en la seva encarnació anterior. Dakshayani era filla de Daksha i Prasuti. Es va convertir en l’esposa de Shiva molt en contra dels desitjos del seu pare. La història és que Daksha realitza un sacrifici i convida a tots els déus a agrair l’ocasió. Durant la cerimònia, davant de tothom parla de manera ofensiva de Shiva que no ha estat convidat a assistir a la funció. Incapaç de suportar l’insult al seu marit, Dakshyani s’immola davant de tots. En el seu pròxim naixement, torna a néixer com a Parvati i, a través de les seves austeritats i penitències, guanya el cor de Shiva i es casa amb ell.

Parvati es mostra generalment asseguda al costat del seu marit o en companyia dels seus fills i marit. També es mostra per separat com una Shakti, asseguda en un pedestal, o un lleó o un tigre amb quatre mans i una cara alegre. Dues de les seves mans sostenen flors de lotus, mentre que les dues restants es troben a les mudres (postures) d’abhaya i varada. Parvati també és coneguda amb molts altres noms com Uma, Amba o Ambika i Gauri.

Els set aspectes de Parvati

Brahmi, Mahesvari, Kaumari, Vaisnavi, Vahahi, Narasimhi i Aindri es consideren les set manifestacions de Kali, que és Parvati en la seva terrible forma. Aquestes deesses van ser realment creades per les energies combinades de set déus diferents (Brahman, Siva, Kumara, Vishnu, Varaha) que volien ajudar a Kali que lluitava contra Raktabija amb un poderós dimoni. Aquestes deesses mostren els atributs bàsics dels déus dels quals descendien i també porten les mateixes armes que els seus homòlegs.

Els deu aspectes de Parvati

Els tantra parlen de deu poders, coneguts com dasamahavidyas o deu grans branques del coneixement. Es tracta de Kali, Tara, Sodasi, Bhuvanesvari, Bhairavi, Chinnamasta, Dhumavathi, Bagala, Matangi i Kamala.

Parvathi també és coneguda i venerada com Annapurna, Aparajita, Bala, Bhadrakali, Bhutamata, Chamunda, Gayatri, Indrakshi, Jagadhatri, Kamesvari, Katyayani, Manonmani, Rajarajesvari i Sivaduti. Com a Annapurna, és la personificació dels aliments i la font de tots els aliments. El Kasi Annapurna és molt popular. Gayatri, és la deïtat que presideix el mantra Gayantri.

Durga

Durga és l’aspecte de la Deessa Mare de Parvati. S’hi associa tota una tradició, que es remunta al període prevèdic. El Devibhagavatham, una purana, està dedicada completament a ella. Així és el cas de Devimahatyam, també conegut com a Durgasaptasathi. Durga és la mare de tots, amor universal personificat, que els seus seguidors consideren que són superiors fins i tot a la Trinitat. Va matar el dimoni Mahishasura, el dimoni amb cap de toro que preocupava tots els mons i contra el qual cap déu no va poder lluitar.

Cavalcant sobre un ferotge lleó, amb innombrables armes, i amb diverses mans, va lluitar contra el dimoni i va acabar amb ell. El festival Dussehara, un dels festivals hindús més populars, s’observa per celebrar la victòria del bé sobre el mal. A causa d’aquesta victòria, Durga també es diu Mahishasuramardini (assassí de Mahisha). També va matar diversos dimonis, com Chanda i Munda, Sumbha i Nisumbha i es va guanyar la reputació de terror a tots els mals de l’univers.

Durga com a controladora de l’univers i el jo més alt té una trinitat pròpia representada per Mahasarasvathi, Mahalakshmi i Mahakali. No són contraparts de Brahma, Vishnu i Mahesh, però són considerats pels seus adoradors com la mateixa Trinitat, representant els aspectes creatius, conservadors i destructius de Durga com Iswari o Mahadevi.

Kali

Durga té molts aspectes, alguns dels quals ja hem esmentat en tractar els aspectes de Parvathi. Mahakali és el seu aspecte més terrible. Mahakali és una deessa ferotge, de color blau fosc, amb deu cares i peus, amb una garlanda de cranis o caps morts penjant al coll, amb les mans subjectes a diversos tipus d’armes destructives, amb els peus recolzats sobre el cos d’un Shiva caigut. .

Lalitha

Lalitha és tot el que és bell, brillant, suau i refinat en la manifestació de Durga. És venerada principalment al sud de l’Índia i s’associa amb Sri Chakra. Segons la mitologia, va néixer d’un sacrifici realitzat per Indra, enmig d’un disc de brillantor. Es va casar amb Kamesvara, que és Lord Shiva en el seu aspecte sensual. També se li atribueix l’assassinat d’un dimoni Bhandasura i la destrucció de la seva ciutat Sonitapura. Resideix a Sripura, una ciutat construïda per Visvakarma juntament amb el seu marit. A les imatges, Lalitha és representada com una bella deessa, que sosté una tija de canya de sucre, una fletxa, la pica (ankusa) i un llaç, amb la Sri Chakra dibuixada als seus peus.

Sri Chakra

La Sri Chakra és un patró geomètric que es creu que té el poder del Devi i que té la capacitat de manifestar la realitat desitjada si es venera de manera adequada acompanyat de mantres adequats. La gent utilitza aquests patrons coneguts com a yantras com a amulets i dispositius de protecció contra els mals esperits i les condicions adverses. Cada devi té el seu propi Yantra.

Abraçades de pau,

Krishnananda Shivana

2 pensaments sobre “Parvati

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.